facebook

За посадки цибулі на Прикарпатті взялися шкідники

Посадкам цибулі на Прикарпатті загрожують шкідники, повідомили в обласному управлінні Держпродспоживслужби.

Пише - джерело.

В області розпочався літ цибулевої мухи. Вона пошкоджує різні види цибулі та часнику. Личинки вгризаються в тканини цибулин в приземній частині або з боку денця. Листки на пошкоджених рослинах жовтіють і засихають, а цибулини загнивають.

Спеціалісти рекомендують провести обстеження цибулевих культур щодо заселення їх шкідливими організмами і захистити посіви цибулі за наявності 3-4 яєць цибулевої мухи на 10% заселених рослин.

Цибулю, окрім тієї, що на перо, обприскують інсектицидами.

В приватному секторі застосовують препарати, дозволені для роздрібного продажу населенню: «Енжіо», кс – 1,8 мл на 5 л води на 1 сотку; «Карате Зеон» – 050, мк.с – 2 мл на 3-5 л води; «Ратибор РК», «Ратибор Біо» – 3 мл на 0,01 га та інші дозволені переліком.

Читайте також:  На війні загинув 51-річний Ігор Стефанишин із Мошківців

Волога погода сприятиме ураженню рослин цибулі пероноспорозом (несправжньою борошнистою росою).

Від хвороби в період вегетації цибулі (крім на перо) обприскують фунгіцидами: «Квадріс, к.с.» – 6 мл на 5 л води на 1 сотку; «Ридоміл голд», в.г. – 25 г на 5 л води на 1 сотку; «Фитал», рк – 20 мл на 5 л води на 1 сотку; біопрепаратом – Псевдобактерін – 2 (респекта) – 1 л/га та інші.

Народні методи: обмежить поширення цибулевої мухи розташування поблизу цибулі грядок моркви і томатів (комаху відлякує запах), обприскування посівів пахучими настоянками і відварами полину, валеріани, м’яти, тютюнового пилу.

Обробки пестицидами слід проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години і суворо дотримуватись правил техніки безпеки та санітарно-гігієнічних вимог ДСП 8.8.1.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: